Of je het nu leuk vindt of niet, alle teams zijn in weze onvolmaakt. Dit is onvermijdelijk, omdat ze zijn opgebouwd uit, onvolmaakte mensen. Van het voetbalveld tot aan de hoogste management lagen, zijn politieke spelletjes en verwarring eerder regel dan uitzondering. Toch is het tegen gaan van deze disfuncties en concentreren op teamwork voor alle teams belangrijk. Met name in de top van een organisatie, omdat het executive team de toon dient te zetten voor de manier waarop alle medewerkers met elkaar samenwerken.

Patrick Lencioni, de schrijver van de bestseller “The 5 dysfunctions of a team” beschrijft het zo: “Als je alle mensen in de organisatie in dezelfde richting zou kunnen laten roeien, dan zou je elke industrie kunnen domineren, in elke markt tegen alle concurrentie, op elk moment. ”

Wanneer ik deze quote gebruik tijdens een training van teams, dan zie ik de deelnemers onmiddellijk knikken, maar op een wanhopige manier. Ze lijken de waarheid ervan te begrijpen en tegelijkertijd geven ze zich over aan de schijnbare onmogelijkheid om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Gelukkig is er hoop. De oorzaken van het niet functioneren van teams zijn herkenbaar en te genezen.  Het creëren van een hecht en effectief team vraagt wel een niveau van moed en discipline die veel groepen niet lijken te kunnen opbrengen.

De 5 frustraties op een rijtje;

  • Frustratie 1: Afwezigheid van Vertrouwen
  • Frustratie 2: Angst voor Conflict
  • Frustratie 3: Gebrek aan Betrokkenheid
  • Frustratie 4: Vermijden van Verantwoordelijkheid
  • Frustratie 5: Geen aandacht voor Teamresultaten

Een succesvolle samenwerking gaat niet over het beheersen van allerlei theorieën, maar eerder over het gebruiken van gezond verstand gecombineerd met veel discipline en doorzettingsvermogen. Teams slagen uiteindelijk pas in het echt met elkaar samenwerken, als ze erkennen dat ze bestaan uit mensen die verschillend van elkaar zijn. Door deze onderlinge verschillen te accepteren, kan het team de frustraties overwinnen die echt teamwork zo ongrijpbaar maken.

Wil jij je team sterker en gezonder maken? Klik hier voor meer info.